GEEN WACHTLIJST, SNEL GEHOLPEN

VEEGBEWIJS VOOR VERZEKERING

GEEN VOORRIJKOSTEN

Creosoot verwijderen

Wij verwijderen creosoot uit uw schoorsteen!

Wat is creosoot?

Creosoot verwijderen? Overweegt u het verwijderen van creosoot? Creosoot is een dikke, teerachtige substantie die buitengewoon ontvlambaar is. Vanwege deze eigenschap kan het leiden tot schoorsteenbranden. Het is daarom uiterst raadzaam om uw schoorsteen regelmatig te inspecteren op de aanwezigheid van deze gevaarlijke laag.

Het proces om een stevige creosootlaag te elimineren is complexer dan het op het eerste gezicht lijkt. Het is niet een kwestie van simpelweg borstelen. Om dit effectief te doen, is een gespecialiseerde reiniging van de binnenste laag van de schoorsteen vereist.

Als de rook die uit uw schoorsteen komt niet helder wit is, is dit een indicatie dat uw schoorsteen wellicht een reiniging nodig heeft. Tijdens het schoonmaakproces kan een professionele schoorsteenveger vaststellen of er creosoot aanwezig is. Dit wordt duidelijk wanneer tijdens het vegen brokken creosoot naar beneden vallen.

Mocht u merken dat u problemen hebt met creosoot, neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Nieuwegein via 030 308 02 08. Ons toegewijde team staat klaar om u te helpen met het creosoot verwijderen.

Hoe ontstaat creosoot?

Creosoot komt tot stand als hout niet volledig verbrandt. Dit kan gebeuren wanneer het gebruikte hout nog vochtig is of wanneer een ongeschikte houtsoort wordt gebruikt. Een daling van de temperatuur van de rookgassen in uw schoorsteen tot onder de 120 graden Celsius kan creosootvorming stimuleren.

Bijkomend kunnen lekkages in het rookkanaal bijdragen aan de opbouw van creosoot. Wanneer er een lek aanwezig is, mengen koude luchtdelen zich met de rookgassen in de schoorsteen, wat de temperatuur verlaagt. Dit versnelt het proces waarbij roet zich vastzet aan de binnenwanden van de schoorsteen, wat uiteindelijk leidt tot een opbouw van creosoot.

Hoe kan ik de vorming van creosoot voorkomen?

De vorming van creosoot is gelinkt aan onvolledige verbranding. Daarom is het cruciaal om de temperatuur van de rookgassen consistent hoog te houden. Het ontsteken van uw haard of kachel volgens de Zwitserse methode kan hierbij helpen.

Het is ook van groot belang dat u op een verantwoorde manier stookt. Dit betekent het gebruik van geschikt en goed gedroogd hout voor optimale verbranding. 

Voor vragen, neem direct contact op met Schoorsteenveger Nieuwegein via 030 308 02 08.

Hoe kan ik verantwoord stoken?

Voor het beste stookresultaat moet het hout dat u gebruikt een vochtpercentage hebben dat onder de 15% ligt. Het is dus raadzaam om hout te kiezen dat al enige tijd heeft kunnen drogen. Overweeg ook het aansteken van uw haard of kachel volgens de Zwitserse methode voor een efficiënte verbranding.

Om een volledige verbranding te garanderen, is het essentieel om met een hoge intensiteit te stoken. Vul uw houtkachel of open haard regelmatig bij om te zorgen dat de temperatuur van de rookgassen boven de 120 graden Celsius blijft. Overweeg ook de aanschaf van een rookgasthermometer om de temperatuur continu te monitoren.

Welk hout is het meest geschikt om te stoken?

Om een optimale stookervaring te garanderen, is het kiezen van het juiste type hout cruciaal. Maar met zoveel houtsoorten beschikbaar, welke is dan het best voor uw behoeften?

Voor diegenen die op zoek zijn naar een snelle ontbranding en maximale warmteproductie, is het starten met een zachte houtsoort zoals naaldhout de weg om te gaan. Naaldhout fungeert uitstekend als aanmaakhout, voornamelijk vanwege de snelle brandbaarheid en het vermogen om hoge temperaturen te bereiken.

Toch moet men voorzichtig zijn, omdat dit hout een niet zo schone verbranding kan hebben vanwege de vrijkoming van veel fijne deeltjes. Zodra een stabiele vlam is bereikt, is het raadzaam om over te schakelen naar hardere houtsoorten voor een consistente warmte.

Beukenhout, erkend voor zijn hardheid, is een populaire keuze in Nederland. Het biedt het voordeel dat het snel droogt en gemakkelijk ontbrandt. Bovendien produceert beukenhout een schitterend en helder vuur dat velen aantrekkelijk vinden.

Eikenhout staat ook hoog op de lijst van favoriete houtsoorten voor stoken. Desondanks vereist eikenhout speciale overweging. Het heeft jaren nodig om optimaal te drogen, zodat het vochtgehalte onder de 15% komt. Vochtig eikenhout brandt langzaam en kan resulteren in knetterende vlammen, wat voor sommigen misschien niet wenselijk is.

Wat betreft speksteenkachels is elzenhout de topfavoriet. Het heeft het kenmerk snel te branden en efficiënt warmte af te geven, waardoor het speksteen snel wordt verwarmd. Bovendien geeft de verbranding van elzenhout een aangename lichtkleurige vlam.

Berkenhout, met zijn onderscheidende grijze tint wanneer het goed gedroogd is, voegt niet alleen esthetiek toe aan uw haard of kachel maar biedt ook een trage, warme verbranding en is milieuvriendelijk.

Er zijn echter enkele houtsoorten die men best vermijdt in open haarden en kachels, waaronder:

 • vuren
 • grenen
 • pallethout
 • kastanjehout
 • behandeld hout (denk hierbij aan geteerd, geverfd, geïmpregneerd, multiplex, etc)

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Onze Schoorsteenvegerdiensten

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenveger

Bent u opzoek naar een schoorsteenveger in Nieuwegein? Neem direct contact op!

blurb-img-schoorsteenveger

Vogelnest verwijderen

Zit er een vogelnest in uw schoorsteen? Wij helpen u graag bij het verwijderen van het nest.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenbrand

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig reinigen.

blurb-img-schoorsteenveger

Zelf schoorsteenvegen

Wilt u zelf uw schoorsteen vegen? Neem dan een kijkje op onze pagina over schoorsteenvegen.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteeninspectie

Wilt u een schoorsteeninspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Nieuwegein.

blurb-img-schoorsteenveger

Creosoot verwijderen

Heeft u te maken met creosoot in uw schoorsteen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Nieuwegein.

Werkwijze Schoorsteenveger Nieuwegein

\

1.

Afspraak

Via telefoon/mail plannen we een afspraak.

\

2.

Vegen

Wij vegen uw schoorsteen/rookkanalen.

\

3.

Veilig stoken

U kunt weer veilig & verantwoord stoken.

Veelgestelde Vragen

Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Een reden waarom u uw schoorsteen moet laten vegen is voor de veiligheid van u en uw huisgenoten. Het risico op een schoorsteenbrand is vele malen kleiner bij een schone schoorsteen.

Daarnaast is een schone schoorsteen beter voor het milieu! Een schone schoorsteen stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen vegen?
Dit hangt af van hoe vaak u gebruik maakt van uw schoorsteen. Gebruikt u de schoorsteen dagelijks? Dan raden wij u aan om uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Op het moment u de schoorsteen niet dagelijks gebruikt, raden wij u aan dit minimaal één keer per jaar te doen.

Twijfelt u of u uw schoorsteen moet laten vegen? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Nieuwegein via 030 308 02 08. Wij helpen u graag!

Wanneer moet ik de schoorsteenveger bellen?

U kunt uw schoorsteen het hele jaar door laten vegen. Houdt er rekening mee dat het een stuk drukker is aan het einde van het jaar! Maak daarom tijdig een afspraak. Het is ook mogelijk om uw schoorsteen in de zomer te laten vegen!

Hoe stook ik op een veilige en gezonde manier?

De manier van stoken heeft veel invloed op het vrijkomen van schadelijke stoffen. Een aantal tips om goed te stoken:

 • Een haard of kachel op gas is minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.
 • Laat uw toestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.
 • Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.
 • Stook alleen geschikte brandstoffen.
 • Stook niet bij mistig of windstil weer.
Kan de schoorsteenveger mijn schoorsteen inspecteren?
Ja, dat kan zeker. Tijdens een schoorsteen inspectie controleren wij uw schoorsteen onder andere op beschadigingen, losgeraakt steen of lood, scheuren in de bovenplaat en opstoppingen in het schoorsteenkanaal. Door deze problemen tijdig te signaleren, wordt grote schade voorkomen.

Wilt u een schoorsteen inspectie laten uitvoeren? Bel dan gerust met Schoorsteenveger Nieuwegein op 030 308 02 08.

Is een haard of kachel slecht voor het milieu?
Dat is afhankelijk van uw haard of kachel. Tijdens het stoken van hout of andere vaste brandstoffen komen veel stoffen vrij, zowel binnen- als buitenshuis. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu, voor de gezondheid; ze kunnen leiden tot overlast voor omwonenden.

Om deze negatieve effecten zo klein mogelijk te houden, raden wij u aan goed na te denken over de brandstof van uw haard of kachel. Haarden en kachels op aardgas stoten relatief weinig schadelijke stoffen uit en is dus minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.

Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand is erg vervelend. De kans op een schoorsteenbrand is aanzienlijk kleiner wanneer een schoorsteen goed onderhouden wordt. Een schone schoorsteen kan niet in brand vliegen!

Laat uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteenveger kijkt ook uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, zoals scheuren of lekken.

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Wij helpen u hier graag bij! Neem contact op met Schoorsteenveger Nieuwegein via 030 308 02 08.

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?

Dat is mogelijk. Echter heeft u, wanneer u uw schoorsteen laat vegen door een ervaren schoorsteenveger, wel de zekerheid dat dit op een goede manier gedaan is.

Daarnaast krijgt u van de schoorsteenveger een bewijs van vegen. Uw verzekeraar kan naar dit bewijs vragen op het moment dat u te maken krijgt met brand in uw haard, kachel of schoorsteen.

Wat doe ik als er zwarte rook uit mijn schoorsteen komt?
Zwarte rook uit een schoorsteen is een effect van slecht stoken. Donkere rook betekent een onvolledig verbrandingsproces. In veel gevallen zien we dat dit komt door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of ongeschikt brandstof.

Witte of kleurloze rook betekent veelal dat het verbrandingsproces goed verloopt.

Ben ik verzekerd bij schoorsteenbrand?
In veruit de meeste gevallen wel. Sommige verzekeraars willen een bewijs van vegen zien. Wij raden u daarom aan het bewijs van de schoorsteenveger ten alle tijden te bewaren.

Wilt u zeker zijn dat u verzekerd bent bij schoorsteenbrand? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Nieuwegein via 030 308 02 08.

Wat doe ik als er een vogelnest in mijn schoorsteen zit?
Op het moment dat er een nestje in uw schoorsteen zit, raden wij u aan de hulp in te schakelen van een ervaren schoorsteenveger.

U mag een vogelnest niet zomaar verwijderen. Wanneer de vogels in het broedseizoen zijn, dan moet u deze periode eerst wachten. Pas na afloop van het broedseizoen mag het vogelnest verwijdert worden. Dit staat beschreven in de Wet natuurbescherming.

Tarieven Schoorsteenvegen Nieuwegein

Houtkachel

 • inclusief arbeid en btw
 • geen voorrijkosten

78,-

Pelletkachel

88,-

Rieten dak

98,-

Klanten Zeggen

Schoorsteenveger Nieuwegein heeft bij mij mijn open haard en schoorsteen geveegd. Goede service tegen een schappelijke prijs!

Paul

uit Nieuwegein

Al jaren onze vaste schoorsteenveger. Wij zijn meer dan tevreden!

Bastiaan

uit Nieuwegein

Vanuit mijn haard kwam er rook de woonkamer in. Op zeer korte termijn had Schoorsteenveger Nieuwegein nog een plekje om onze rookkanalen te inspecteren. Na een inspectie bleek dat onze schoorsteen alleen geveegd moest worden. Fijn geholpen door de vriendelijke man.

Rianne

uit Nieuwegein

Twee keer per jaar komt er een schoorsteenveger van Schoorsteenveger Nieuwegein mijn rookkanalen vegen. Elke keer goed geregeld!

Karel

uit Nieuwegein

Onze Partners

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Call Now Button